Mister vi Fokus Butikksenter??

Fokus butikksenter slik det ser ut i dag

Eieren av Fokus Butikksenter har planer, store planer. Jeg har lest offisielle dokumenter og sett på tegninger som er lagt fram. Jeg liker det ikke. Kanskje har jeg misforstått? En ting er ihvertfall sikkert, disse planene er bare planer. Det er ikke vedtatt og godkjent av kommunen. Viktig å være klar over dette…..jeg tror ikke kommunen vil godkjenne alt.

Før jeg begynner min tur gjennom dette tror jeg at jeg vil ta for meg definisjonen på et butikksenter:

Et kjøpesenter eller handlesenter er en samling av butikker på ett sted som markedsføres som en enhet under et eget navn. Butikkene i kjøpesentre er som oftest lokalisert i én bygning, eller i flere sammenbygde bygninger. I varmere strøk forekommer også utendørs kjøpesentre. Selv om bransjesentre ikke er uvanlige, er som oftest butikkene i et kjøpesenter av forskjellig art, slik at kundene kan finne det meste av det de trenger, på ett sted. De fleste kjøpesentrene tilbyr gratis parkeringsplasser til kundene. (Hentet fra Wikipedia, men stemmer vel akkurat med hva jeg trodde definisjonen var, og legg merke til : flere sammenbygde bygninger)

Sørumsandvegen i underkant. Dette viser 1. etasje i planforslaget over nye Fokus.

Nå kan det vel hende at jeg ikke tolker dette riktig, men for meg ser det ut som butikker langs en gågate. Utbygger sier også at i enden mot Villavegen skal det være et torg. Dette høres jo bra ut, i varmere strøk og om sommeren. Det torget blir vel ikke mye brukt om vinteren……. Kanskje noen her ikke riktig vet hvilke forhold vi har på vinterstid, med kulde, og ikke minst problemer med snømåking.

Som dere ser på tegningen så vil det bli parkeringsplass midt inne i det nåværende sentret. Morsomt dette her, ut med kundene og inn med bilene...kanskje et nytt slagord? Akkurat dette håper jeg kommunen ikke vil godta, parkeringskjeller i 1. etasje? Kan jeg foreslå en etasje oppå der igjen, med parkering, og beholde butikker og torg innendørs i 1. etasje?

Kanskje det blir en liten gate foran butikkene mot gågata, til venstre? Vanskelig å tyde…….

Kanskje utbyggeren kan legge et tak over gågata slik at den kan brukes slik de mener den skal brukes, hele året? Det står mange fine ord i dette dokumentet som heter Planinitiativ for Villaveien 1. Jeg legger link til dokumentene nederst i innlegget.

Før jeg forlater «Fokus i morgen» og går over til «Fokus i dag (og i går)» må jeg nevne forslaget, eller kanskje det heller er et ønske fra utbygger om å gjøre Villavegen enveiskjørt…Det vil da si kort fortalt – inn Villavegen og ut Tverrvegen.
Dette tror jeg og håper jeg blir avslått i kommunen. Det blir da ca 500 boligenheter som skal ut Tverrvegen, i tillegg til leveranser til Coop og Rema 1000. Da har jeg ikke regnet med eneboligene i Kuskerudvegen.

Blir det slik tror jeg vi må få trafikklys eller rundkjøring, men det er ikke plass til rundkjøring forresten. Jeg bor i Tverrvegen, så jeg vet hvordan trafikkbildet er der i dag…..

Det er ikke så mange andre muligheter, Sletta er absolutt ikke egnet for all denne trafikken.
Slik ser Kuskerudvegen ut fra Tverrvegen. til venstre lasterampe for Rema 1000

I følge definisjonen av et butikksenter så er det ikke et nytt butikksenter som planlegges. Det butikksenteret vi har i dag er et av de første på Romerike. Det er ikke stort, det er 14 butikker med en….ja akkurat en gågate i midten. Men denne gågaten munner nå ut i et slags torg, akkurat som de nye planene er bortsett fra at dette er innendørs. Torget er kafeen.

Dagens gågate…ikke noe snø her – og en stille tid på døgnet

Torget har vekslet opp gjennom tidene men Hellne, Moe, Tunskaug og Nordfonn som etablerte Fokus for over 40 år siden var veldig opptatt av at dette skulle være en møteplass og ikke bare et sted hvor man handlet. Det skulle være rom for arrangementer, et sted hvor folk kunne slå av en prat. Det har det vært, i over 40 år. Butikker har kommet og gått. Så klart er det noen bransjer vi savner men det er et yrende liv, kanskje ikke hele dagen men veldig ofte. Hellne er fortsatt aktiv i en av butikkene.

Slike aktiviteter blir vanskelig i den nye gågata, i desember…..

Det har alltid vært mange forskjellige sosiale aktiviteter på Fokus. Kor, korps, mannekengoppvisninger, loddsalg, oppvisninger av forskjellig art osv. Jeg kunne ha skrevet mange sider om hvor bra det er for oss at vi har Fokus Butikksenter, men det aller verste med denne saken er at denne utbyggingen nok vil gjøre slutt på noen, kanskje mange av butikkene.

I planen så skal vestre del av Fokus rives før de starter byggingen av det bygget som skal stå på parkeringsplassen. Dette må gjøres fordi bilene skal ha midlertidig parkeringsplass på det området som rives. Det vi si at ihvertfall bokhandel, kafe, Nille, apoteket og optiker må ut. Og hvor skal så de flytte? Kanskje må flere også ut fordi det skal rives til fordel for midlertidig parkeringsplass, Helene, Sko, kiosken……

Dette blir vanskelig…..

Miljø og samfunnsutviklingsutvalget:

En kommentar om “Mister vi Fokus Butikksenter??

  1. Takk, godt skrevet og helt i tråd med mitt syn- som desverre ikke når frem i den Ja- (forenhverpris) kommune vi har blitt de siste årene.

    Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s