Her er det liv…..

….og jeg har blitt oldemor!! Det skjedde 14. desember, ei nydelig lita jente med et kongelig navn. Det blir barndåp i påsken.

Det er litt vanskelig dette her med å venne seg til nye systemer for å skrive blogg. Jeg har vel fortalt det før at blogg.no kaster ut alle blogger som ikke er så aktive. Der er nok jeg. Jeg er ikke aktiv i det hele tatt. og nå som jeg må lære nye systemer så blir det ihvertfall ikke mye aktivitet. Nå har jeg bestemt meg for å «knekke koden» her. Det er jo bare å sette i gang så finner jeg nok ut av det, hvordan sette inn bilder, linker, videoer osv.

Jeg fikk nemlig en hyggelig melding i dag, noen savner meg, og lurer på hvordan det går. Tusen takk for den Monica. Jeg kjenner deg ikke men du følger med meg. Ja det har vært stille her ifra, og det er som jeg skrev over her, vanskelig å lære nytt.

I januar hadde jeg besøk fra Japan, Det var veldig fint.

Jeg har hatt en fin vinter, ikke vært innlagt på sykehus en eneste gang. Sist jeg var pasient var i jan/feb 2018 og da var det influensa som jeg nesten døde av. Men jeg klarte meg, og har vel bygd meg ganske godt opp igjen. Jeg har hatt noen regler for meg selv og det er å ikke være i store forsamlinger med mange mennesker (smitte!!). Litt kjedelig å gå glipp av konserter og slikt, men det er nok det beste, spesielt i influensaperioden. Så har jeg blitt veldig flink til å passe meg for å fryse. Fryser jeg er det igang igjen…..Selskapelighet har jeg ikke vært så veldig aktiv i, og hvis noen klarer å lure meg ut på det så blir det ikke sene kvelder på meg. Viktig å passe seg der også. Det meste sosiale foregår hver lørdag. Vi er flere familiemedlemmer her og vi pleier å møtes på kafe på butikksenteret her. Det er veldig sunt. Da treffer jeg i grunnen veldig mange som kommer forbi i tillegg til egen storfamilie.
Gjennom disse årene har jeg jo også fått innprentet at sofa og seng er mine verste fiender. Nå er jeg igang på Spenst igjen, og det nytter faktisk, kan legge på kilobelastning etterhvert. Ikke hardtrening men småtrening……småtrening som passer for en skjev gammel dame med en lunge og Kols….

Ja det var det fysiske jeg kommer på i farten, men det psykiske er nok like viktig. Hvis jeg setter meg ned i sofaen og sørger over alt jeg ikke kan gjøre, da kan jeg bare pakkes ned med en gang. DET er virkelig nedbrytende. Det hender så klart at jeg finner meg selv i den situasjonen og i det svarte hullet, men da er det bare å dra seg opp igjen fortest mulig og tenke på alt det jeg kan, og det er mye. Heldigvis har jeg noen rundt meg her som hjelper til med å dra.

Det var en leveregel jeg skjønte med en gang, og det var at det er ikke alle tanker jeg kan tillate meg å tenke. Så enkelt er det, og så vanskelig. Det hender så klart at av og til er det vanskelig. Heldigvis har jeg vaskehjelp her annenhver uke. Nå sist tenkte jeg det, at sannelig er det bra. Hadde det ikke vært for henne så hadde jeg ikke orket å hale meg på beina for å rydde unna rot og skrot. Da hadde jeg grodd ned i søppel og skrot……ja jeg hadde en dårlig periode da, var sliten og trøtt konstant. Men igjen, det psykiske har enormt mye å si. Etter å ha tvunget meg selv til å ta i et tak, og etter at leiligheten var vasket, vipps, jeg føler meg som ny, frisk og opplagt..

Nå er det straks vår her, og jeg er så glad for min rullestol. Med den kommer jeg meg overalt omtrent, og jeg raser avgårde og er ganske så fornøyd. Mye varer kan jeg også henge bakpå. Jeg er så glad i å være ute i frisk luft. Tenk hvordan det hadde vært uten den? Jeg klarer ikke å gå så veldig mange meter utendørs, og slett ikke bære varer. Det blir litt klaustrofobi om vinteren, men i år har det ikke vært så mange dager jeg har vært innestengt, Jeg har jo forresten så mye å gjøre inne også. Sammen med datter har vi startet (eller egentlig fortsatt) med slektsforskning. DNA-test med Myheritage, veldig spennende. Lysbilder skal skannes, og jeg er med-admin i en gruppe på facebook som heter «Vi som har vokst opp i … eller har tilknytning til Mosjøen/Vefsn» Meld deg inn hvis du føler at du passer der!! Og så er det jo håndarbeider, har vært en pause med det men jeg er igang igjen.

I august er det 10 år siden jeg ble operert for lungekreft og de fjernet den ene lungen. Jeg har kols i den jeg har. Pustekapasiteten er bare 25 % og det merkes jo men jeg må heldigvis ikke ha surstoff (bare på flyreiser) og jeg går rundt i leiligheten min her uten hjelpemidler. På butikken bruker jeg ofte rullestolen som handlekurv, så det er nok mange som lurer på hva jeg driver på med…
Det er litt merkelig å lese reportasjer om lungekreft at det dør så mange det første året etter diagnosen. Jeg hadde flaks, røntgen for å sjekke om det var ribbensbrudd. Et tilfeldig funn som var en svulst. Operasjon og ingen spredning. Derfor er jeg her enda. MEN jeg blir litt provosert når jeg leser at Norge ikke har råd til å bruke en medisin som kunne ha hjulpet mange med lungekreft. Spesielt koker det litt her når jeg tenke på VY. DET har de råd til. Og i sin tid forsvant også Statoil-navnet fra alle skilt og ble erstattet med et engelsk intetsigende begrep. Det koster litt å endre navn….

Der klarte jeg jammen å bli litt arg denne gangen også, hmmm skal skjerpe meg. Solen skinner og det er meldt varme grader i kommende uker. En annen sak er jo det at jeg også har blitt ille plaget av hudkreft og skal ikke akkurat ha så mye sol, men da finnes det vel faktor 50? Har fått fjernet alt, og ufarlig så langt men jeg har beskjed om å være forsiktig.

Oisan, slik gikk det forrige gang vi var i Italia, men greit nok det, nå er vi veteraner der også..

Og dessuten så bestilte jeg billetter til Italia med avreise 23. august. Ja da, her skal vi ikke sitte hjemme og sture, Reiseklubben Artigreiser er på farten igjen, og det kommer nok mer info i reisebloggen etterhvert…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s