Jeg er ikke riktig klok…….

Jeg er ikke riktig klok, det er akkurat slik det er.  Etter nattens «utskeielser» så skjønner jeg det selv også.  Jeg kan ikke være riktig vel bevart er også en måte å si det på.  Men for å starte med begynnelsen………

I dag er det mandag, vel man kan vel si at det er den første ordentlige hverdagsmandagen etter jul og nyttår.  Jeg har holdt meg frisk men i helgen så kjente jeg at nååå   begynner det å krype inn på meg, pusteproblemer.  Det betyr veldig ofte luftveisinfeksjon, og påfølgende lungebetennelse…..Jeg vet jo det at neste lungebetennelse kan bli min siste.  Jeg har ikke så mye å stille opp med, en lunge og den er ikke akkurat frisk.

Det er NÅ du skal logge deg ut herfra du som ikke vil lese om sykdom og slike ekle hendelser….Dette er for dem som har kols, astma. lungekreft, og kanskje deres pårørende…..Alle andre – Gå heller til reisebloggen min, den er som oftest lystigere.

Jo det var slik at jeg kjente at nå er det noe som kommer, og hva skal jeg gjøre.  Jo ta det med ro, men jeg vet jo at det går ikke over, det går sin gang liksom.  I natt så KOM DET.  Kols er ofte forbundet med angst, og det er jo ikke så rart.  Det å ikke få puste kan jo gjøre alle engstelig.  Mange av oss Kolspasienter har derfor vival i nattbordskuffen.  Jeg hadde brukt forstøver i to dager, det er også en metode for å stoppe et «anfall».  Det virket ikke.  En halvtime etter forstøver i går kveld var jeg like tung i pusten.  Kan dere ane hvordan det bråker når man puster?  Det kviner, plystrer, knaker og  veser.  Jeg setter ofte på radioen for å overdøve.  Jeg blir så stresset av å høre på meg selv.  Flere netter hadde jeg nå også våknet av det pustebråket mitt. 

Vel, det er slik at angst gjør at man blir enda mer tungpustet.  En vival, virker den så er toppen av problemene angst.  Virker den ikke så er det en infeksjon på gang.  Den beroligende pillen virket tilsynelatende.  Jeg sovnet.  Men våknet av min egen bråkete pust et par timer etterpå.  Så var det pustemedisin, måle surstopptak, måle feber, bruke pef.fløyte tre runder og så forsøke å roe seg ned.  Alle målinger var i orden, i grunnen kanskje ikke akkurat tiden for å ringe 113, enda ihvertfall.  Jeg har jo gjort det også noen ganger.  Bildet er ikke fra i natt.  Det var litt lavere da men ingen grunn til engstelse…

Så var det å tenke.  Ja alle disse tanken om natten, de er ikke alltid like gode.  Men jeg tok fram min egenbehandlingsplan fra mitt opphold på Glittre.  De er eksperter på lunger og pusteproblemer.  Legene man møter ellers er ikke så veldig medgjørlig når det gjelder den planen.  De vil helst kjøre sitt eget løp, dessverre.  Som oftest blir det da et eksperiment, hvor jeg faktisk veldig ofte vet best hva som er nødvendig……Til og med på sykehus må jeg «krangle» meg til det som er nødvendig. Og legene må gi seg…..

Som tenkt, jeg fant fram min plan og ekstra dose kortison.  Tok den ekstradosen som var anbefalt og bestemte meg for å følge denne planen, ihvertfall se om det virket.  Så kommer det med galskapen inn…….

Før denne dosen og alt det andre virket begynte jeg å tulle med at jeg måtte jo ha klart det jeg skulle ha med hvis jeg likevel måtte ringe 113.  Klær, yttertøy, medisinliste, telefonlader.  Jeg har en gang før blitt hentet av sykebil i pyjamas og det gikk dårlig.  Det gikk dårlig da jeg plutselig ble videresendt i taxi uten ytterklær m.m.  Jeg pakket en pose klar.  Klarte faktisk det.  Jeg visste jo det at om jeg ble dårligere så ville jeg ikke klare det.

Så var det kjøkkent da, og alt rotet.  Kjøkkent så ut som et bombenedslag.  Full oppvaskmaskin av rent, hadde ikke orket å tømme den om dagen.  Hadde jo vært litt dårlig et par dager.  Kjøkkenbenken full av møkkete oppvask, mat, søppel.  I det hele tatt,  Ikke morsomt å forlate huset slik. Halveis nedpakket julepynt overalt, men det lukter jo ikke så det plaget meg ikke så veldig.

Jeg fant heldigvis en stråle av fornuft.  Klokka to om natta er det ganske dumt å begynne å rydde på kjøkkenet, uten pust og akkurat før man må ringe 113.  Jeg la meg, danderte puter og sovnet.  Og «forsov» meg i morges.   Sov og sov godt og lenge.  Og i dag?  Følger Glittreplanen.  skal ikke påstå at jeg unngår sykehus og infeksjon men håpet er absolutt til stede.  Jeg er ganske god i dag. Og kjøkkenbenken er blåst og jeg brukte laaang tid på denne jobben.

Nå skal jeg bruke laaaang tid på julepynten og jeg skal innimellom se på mine opptak på Tv.  Har en episode av Mord og mysterier jeg gleder meg til, ledsaget av grønn te med ingefær, sitron og honning.  I kveld skal sekken til sykehuset være ferdigpakket før jeg legger meg. 

Og hvorfor skriver jeg dette?  Og hvorfor legger jeg det ut for all verden?  Først så skriver jeg for meg selv.  Nå kan jeg slå opp i arkivet «»blogg» eller «angst» og se hva jeg gjorde forrige gang, for dette blir nok ikke siste gangen.  Og så skriver jeg for alle de andre som har pusteproblemer, og angst pga  dette.  De kan søke på blogg.no, og finne hva jeg gjorde i natt og hva som hjalp meg gjennom natten. Jeg skriver det ikke for å få medfølelse eller stakkars meg….

Det finnes en facebook-side for Kols, men jeg er ikke med der lengre.  Jeg fikk «så ørene flagret» da jeg la ut link til slike innlegg som dette.  Jeg ble beskyldt for å gjøre det for å tjene penger.  (Latterkrampe)….Det er vel ingen penger å tjene på slikt som dette?  I så fall, fortell meg hvordan..Jeg fikk beskjed om jeg kunne klippe og lime og legge det inn som et vanlig facebook-innlegg.!!!!  Skjønner ikke helt vitsen med det, så jeg takket pent for meg og lukket den døren.  Ellers er det jo slik at man får kjeft nesten uansett hva man skriver om og hvordan man gjør det.  Her ble alle advart på forhånd.  Har du ikke pusteprobler eller angst, finn deg noe annet å lese på. 

Takk for at ihvertfall du hørte på meg.  Og godt nyttår!! 

#kols  #angst  #pusteproblemer

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s